петък, 30 август 2013 г.

Градските преобразители от Дряново

Желанието за промяна на група млади хора от Дряново постига един по-хубав град за всички
 
Още време и внимание държа да бъдат отделени на онези добри примери, които са способни не само да вдъхновяват, но и да ни подсещат – „Мога!“. Младежкото сдружение МОГА – Дряново е неправителствена организация, която има за цел да преобрази своя любим град, да обединява хора, да осъществява идеи и така да превърне родния край в едно по-приятно място за живеене и гостуване. Забележителен е стремежът към по-доброто – доказват го както осъществените до момента проекти на МОГА, така и планираното занапред.
Началото е за по-различния поглед върху Международния ден на Земята. На 22-ри април 2013 година сдружение МОГА даде възможност за почистване с акцент върху разделното събиране и рециклирането на отпадъци. Засадени бяха и 100 дръвчета в Дряново, любезно предоставени от габровеца Никола Рахнев, след като Община Габрово откликва със специални изисквания относно фиданките на неговото желание за дарение на 1000 дръвчета, които да заличат щетите върху зеленината в региона след ураганния вятър на 15 март т. г. 

Ред е на стената, която може би вече познавате и от националния телевизионен ефир. Намира се историческия каменен мост над река Дряновска и е нарисувана с незаменимата помощ на момчетата от „140 идеи“. Творбата е в чест на най-доказаното име в областта на строителството по време на Възраждането – роденият в Дряново Никола Иванов Фичев. Някои  от най-забележителните проекти на Майстора са Покритият мост над река Осъм в Ловеч, Беленският мост над река Янтра край Бяла, църквата „Св. Торица“ в Свищов, чешмата в двора на Соколски манастир в Габрово и др.

Пейката на любовта е един от първите замислени проекти от младежко сдружение МОГА. Планираният ѝ още в началото на годината нов облик стана факт още в рамките на този летен сезон, благодарение и на местното туристическо дружество „Бачо Киро“. Младежите от МОГА твърдят, че това не е просто пейка, а „едно от най-прекрасните места в района на Дряново“ заради гледката, която се открива от нея. Тук е местната екопътека, а малко по-долу и Дряновският манастир.


Първата релефна физическа карта на България има своя
нов облик в центъра на град Дряново
Снимка: mogadryanovo.org


















 

Завършеният само преди малко повече от седмица проект на младежкото сдружение е свързан с географията. Реставрирана беше направената през 1962 година от учителката по география Бонка Тихова и нейните ученици първа релефна физическа карта на България. Тя се намира на територията на СОУ „Максим Райкович“ срещу часовниковата кула в центъра на Дряново. Отлята е от цимент, размерите ѝ са 6,90 м на 4,30 м, а мащабът – 1:100 000. 50 години след създаването дойде ред и на реставрацията благодарение на финансовата помощ от страна на училището, Община Дряново и личното дарение на Емил Попов. Разбира се, всичко това нямаше да се случи без вложения труд от МОГА. С тържествено откриване, на което присъства и кмета Д-р Иван Николов, беше отбелязан завършеният вид на картата. Доброто дело намери място и в национален ефир. Днес, 30-ти август, част от сдружение МОГА гостува на предаването „Още нещо“ с Лара Златарева и Владимир Прелезов по NEWS7. Репортерът на медията Мартин Георгиев посети Дряново. 

С пожелания за още безброй осъществени добри идеи жителите и гостите на града се радват на сътвореното от младия екип градски преобрзители. А може би всичкото това добро може да има аналог и във Вашия град?

1 коментар: