неделя, 27 април 2014 г.

Македония избира едновременно президент и парламент

Македония гласува мирно и демократично 2 в 1


Днес, 27-ми април 2014 година, в Македония се проведоха избори 2 в 1. Западните съседи на България имаха възможност да избират както парламент, така и президент. Според Държавната избирателна комисия в страната към 17 часа местно време (средноевропейско време) избирателната активност на парламентарните избори е 53,12 %, а на президентските – 45,34 %, съобщава Македонската национална телевизия.

Крайезерната улица в Охрид, Македония
Снимка Веселин Цанков




Избирателната активност на втория тур на президентските избори в развитие.
Източник: МРТ































От избирателната комисия определят изборния ден като спокоен, без съществени нарушения. Това е петият подред президентски вот за страната, а право на глас в него имат 1 779 572 души. Предсрочни парламентрни избори се провеждат за трети път, а потенциалните избиратели в тях са 1 780 128 граждани.

За 123 места в парламента се борят пет коалиции и девет политически партии. Социологическите проучвания предвиждат около 29 % подкрепа за управляващите от ВМРО – Демократична партия за македонско национално единство (ВМРО-ДПМНЕ). Очакванията за Социалдемократите са свързани с второто място и около 14 % подкрепа.

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ и досегашният държавен глава Георге Иванов се конкурира със Стево Пендаровски от Социалдемократически съюз на Македония за президентското място на тазседмичния втори тур. Според социолозите в Македония Иванов е с по-голям шанс за победа.

Резултати от първия тур на президентските избори. Георге Иванов е фаворит
сред избирателите.
Източник: МРТ






























Първи резултати от двата избора на македонци ще бъдат оповестени днес към полунощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар