неделя, 4 май 2014 г.

Стари мост над река Неретва съхранява мира

Уникалната забележителност от списъка на ЮНЕСКО символизира междуетническия мир в Херцеговина 

Стари мост над река Неретва в Мостар, Босна и Херцеговина, август 2012 г. 
Снимка: Веселин Цанков




















Изграден през 1557-1566 година, днешният Стари мoст над река Неретва в Мостар е символ на връзката между етносите в Херцеговина – хървати и бошняци. Дъговата каменна конструкция е разрушена на 9-ти ноември 1993 г. по време на войната. Стари мост е възстановен през 2001-2004 година, а през 2005 година става част от списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Негов аналог е Вишеградския мост в Босна, символизиращ връзката между бошняци и сърби.

Трудно е да опишеш просто с думи чувството от присъствието на това място. А когато към цялото това безценно и незабравимо преживяване добавим и Босна и Херцеговина една от най-приключенските дестинации в света със своите гъсти гори и разнообразни планински форми, Балканите трябва да са горди, че имат такъв приказен кът! Вярвам, че всичките вече стотици хора, които са харесали снимката ми в конкурса „20 годинимоята туристическа агенция“ на Туристическа агенция „Бохемия“, подкрепят и мирното разрешаване на политически и социални конфликти. Така можем да кажем, че тези стотици хора заставаме против военните действия, предприети в няколко части на планетата ни, както и против миналата война в Босна и Херцеговина през 90-те години на миналия век, за което Ви благодаря!

Гробищните паркове са част от почти всяка панорамна гледка в столицата на Босна и Херцеговина Сараево. Дори се виждаха и от прозореца на хотелската ми стая. Като че ли ги има на всеки хълм. Докато правя снимката по-долу, разговарям с възрастен местен жител, който твърди, че голяма вина за това е имала и войната.

Последици от войната: В една от най-хълмистите столици в Европа  
Сараево гробищата са честа гледка
Снимка: Веселин Цанков

  




















Посетителите на Парламентариума в Брюксел могат да видят как е изглеждал Стари мост малко след 9-ти ноември 1993 година и неговата разруха. Аз дори и този път успях да снимам специално за Вас!

 
Разрушеният Стари мост след 9-ти ноември 1993 година 
Снимка: Веселин Цанков, Парламентариум в Брюксел, Белгия

















Целта на участието ми в конкурса е да популяризира Стари мост и разпространи неповторимия дух на мястото. Затова нека гласовете да не бъдат непременно за мен или за някоя снимка, а за всичко онова, което олицетворява мостът, въпреки неговото разрушение през 93-та година. Защото мирът побеждава.

Продължавайте да подкрепяте Стари мост – това не е просто мост, той крие изключително положителния заряд на идеята за единство и мир, както и на нейното съхранение. Различието е преди всичко богатство! Правете любов!

Няма коментари:

Публикуване на коментар