събота, 8 февруари 2014 г.

Безработицата подпали правителствените сгради в Босна и Херцеговина

Смятаният за индустриален център на Северна Босна град Тузла сложи началото на гражданското недоволство още преди няколко дни

През изминалия петък (7-ми февруари) органите на реда в няколко града на Босна и Херцеговина не успяха да потушат щурма на гражданите. Демонстранти се опитаха и успяха да нахлуят в сградата на Президентството в столицата Сараево. Разпространени видео материали свидетелстват за счупени прозорци и подпалени помещения на правителствени сгради и в други градове като Тузла, Зеница, Бихач и Мостар. По полицията се хвърлят камъни, тя бива избутана от гражданската тълпа. Събралите се пред сградите хора доволно аплодират и приветстват действията на вандалите. В проявите участие вземат често футболни агитки. Има пострадали, както и арестувани.

Безработицата и гладът подпалиха сградите на управляващите
в Босна и Херцеговина
Снимка: REUTERS, Dado Ruvic


























Данните, които разпространяват информационните агенции, са за около 6000 души, излезли на улицата и в града, дал началото на социалното неспокойство в страната – Тузла. Там още в четвъртък бяха запалени части от сградата на местното управление. Опитите на полицията да разпръсне тълпата с помощта на сълзотворен газ, гумени куршуми и палки са били неуспешни. Демонстрантите са палили кофи за боклук, автомобили, чупили са прозорци на магазините в съседство.

Гражданските протести в цялата страна са насочени срещу собствениците на четири наскоро приватизирани държавни предприятия, които междувременно са фалирали. Работници в химични заводи не са получавали своето месечно възнаграждение в продължение на няколко месеца. Хората излизат по улиците обединени срещу правителството, като искат и неговата оставка. Протестиращите споменават в разговори с журналисти най-често думи като глад и безработица. По адрес на властимащите са обвиненията за незаинтересованост и бездействие за социалните проблеми на народа.

Само според официалните данни на Централната банка безработицата в Босна и Херцеговина е 27,5 %. Много от медиите и информационните агенции по цял свят определят това число като най-високото за Балканския полуостров. Според Националната статистическа агенция обаче безработицата засяга близо 44 % от населението. Сивият сектор в страната поставя под съмнение точността на изнасяните проценти.

Припомням, че в началото на тази година доклад на Световната банка измери безработица от 40 на сто в друга балканска държава – Косово. Официалната статистика на косовското правителство оповестява само 30 % безработни. С тези данни Косово е същинският първенец по безработица в целия балкански регион.

Изправена ли е Босна и Херцеговина пред нещо повече от социално недоволство като резултат от дългогодишно бездействие на управляващите? Безспорно съществуващите проблеми там намират своя аналог в почти всички части на Балканския полуостров, на които властва предимно корупцията. Когато говорим за Босна обаче, трябва задължително да вземем под внимание и сложната етническа обстановка в страната, както и продиктуваното от нея разделение в управленския модел след войната през 90-те години на миналия век. Населението не просто се състои от три основни групи мюсюлмански бошняци, православни сърби и католически хървати – но всяки един от тези етноси има свои представители в институциите, което от една страна поддържа етническия мир, но от друга затруднява сътрудничеството на политическо равнище като блокира вземането на решения и създава благоприятни условия за развитие на корупция.

Ексклузивни видео материали от протестите в Босна можете да видите тук. При въпроси, свързани със страните от Балканския полуостров, както и с актуалната ситуация в Босна и Херцеговина, не се колебайте да коментирате под статията или да се свържете с автора на блога на email адрес tsankovsblog@yahoo.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар