сряда, 26 юни 2013 г.

Румъния почита паметта на загиналите при автобусната катастрофа в Черна гора

Национален траур в Румъния днес в памет на загиналите при тежката автобусна катастрофа

Кризисният щаб, свикан от Виктор Понта, обяви 26-ти юни за
ден на национален траур в Румъния
Снимка: Stiriletvr.ro
Министър-председателят на Румъния Виктор Понта свика вчера (25-ти юни) извънредно заседание на Правителството по повод на тежката катастрофа в Черна гора на пътя Колашин-Подгорица, при която тази неделя (23-ти юни) автобус с румънска регистрация падна от мост в 40-метрова пропаст, загинаха 18 румънски туристи, а други 29 са ранени. В знак на съпричастност към близките на загиналите, както и на солидарност към цялото общество, кризисният щаб взе решение 26-ти юни да бъде обявен за ден на национален траур в Румъния, съобщава Румънската национална телевизия TVR.
Пътят Колашин-Подгорица  живописно, но опасно място
Кадър от репортаж на News7
От вчера всички 29 ранени вече са на румънска земя – един самолет до военното летище Отопени, в близост до Букурещ, е бил организиран за най-тежко ранените, сред които има и хора в критично състояние. Други 18 ранени са докарани с втори самолет. Няколко болници в румънската столица са приели пострадалите. Загиналите също са транспортирани – с трета машина – като 12 от 18 ковчези са превозени до Националния институт по съдебна медицина „Мина Миновиц“ в Букурещ за допълнителни процедури при идентифицирането на самоличността, информират още от TVR. На летището се състоя религиозна служба около 22 часа вчера, по време на която беше почетена паметта на загиналите.
 
Два самолета транспортираха ранените до Букурещ,
трети загиналите
Кадър TVR1
Министерството на здравеопазването приканва гражданите, които желаят да дарят кръв за тежко пострадалите при инцидента, от днес в Националния институт по хематология в Букурещ.
Религиозна служба в памет на загиналите
Кадър TVR2
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар