събота, 29 юни 2013 г.

Законни ли са доходите на политиците и на данъчните?

Разследване показва как е възможно разходите да надвишат приходите

След като Tsankov's Blog доказа, че е отворен за широка палитра от теми като кино, музика, политика, общество, пътувания и др., както и за ексклузивни новини от медийния свят, сега блогът обръща внимание и на сериозните журналистически разследвания. Първото от тях е дело на топ репортера на TV7 Диляна Гайтанджиева, носи заглавието Частен НАП край морето и беше излъчено по време на сутрешния блок Добро утро, България! на 28.06.2013 г.

Законни ли са доходите на политиците и на данъчните, които ги разследват? Ето само малка част от разследването, в което участници са не само шеф на НАП и данъчни служители. Макар и ден преди частичните избори за кмет във Варна, няма да пропусна да спомена името на депутата и кандидат за кмет, издигнат от ПП ГЕРБ, Иван Портних. Лица на БСП и ДПС също са замесени в разследващия материал.

Луксозният комплекс, построен над плаж „Кабакум“ в южната част на
Златни пясъци
Снимка: Веселин Цанков













Луксозният комплекс, който успях да заснема лично, се намира в южната част на курорта Златни пясъци, район Приморски на община Варна, над плаж „Кабакум“, и е построен от фирмата Борд на варненския бизнесмен със скандална слава Данаил Славов-Дидо Дънката. Един от възложителите на строежа е партия  БСП, която си е купила два от апартаментите за партийни нужди, т. е. с държавна субсидия, получена от данъкоплатците, разкрива Диляна Гайтанджиева.

Същата фирма Борд е построила жилищна сграда в Евксиноград. Постройката е съседна на тази, в която имоти имат зам.-директора на Национална агенция по приходите (НАП) във Варна Чавдар Янков и неговият съсед Вилиян Михайлов. Директорът на приходната агенция в морския град е закупил имота от фирмата Екро Билд“, собственост на офшорка. Офшорката Бентен Лимитед е скрита зад регистрация на Маршалските острови, а съседът Михайлов се оказва представителя на дружеството. Той има счетоводна къща и е извършвал имотни сделки, сред които е продажбата на имот на бизнесмена Данаил Славов. За сградата, издигната от Борд“, брокерите определят пазарна цена от 1200 евро на квадратен метър. Апартамент от 100 кв. м обаче е продаден за символичната сума от 48 хил. лв. или 48 лв. на кв. м на 78-годишния пенсионер Петър Янков  баща на скандално славния зам.-председател на Общинския съвет от ДПС в Морската столица Янко Станев, показва справка на TV7.

Репортерът Диляна Гайтанджиева пред комплекса, в който БСП е закупила
два апартамента за партийни нужди
Кадър: TV7
















Равносметката: За последните години във Варна няма нито едно дело за корупция, допълва репортерът Гайтанджиева след репортажа, в края на живото си включване от центъра на морския град. Тя и ние очакваме бързи и адекватни отговори от компетентните институции.

Цялото разследване можете да видите ТУК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар