петък, 3 май 2013 г.

В очакване на Възкресението за всички православни християни

Плащеница: Витановски род, Тревненска школа;
днес в Регионален музей, гр. Плевен,
plevenmuseum.dir.bg
Пловдивският митрополит Николай отслужи тази вечер Опело Христово в храма Св. Марина в Пловдив

Вечерната служба на Разпети петък продължи до 22:10 часа. През нощта ще се осъществи полетът с частен самолет до Йерусалим, където владиката, като представител на Българската патриаршия, ще вземе молитвено участие в Последованието на слизането на Благодатния огън на Божи гроб. Огънят ще бъде тържествено донесен за цяла България на Велика събота (04.05.) около 19 часа на Летище Пловдив, село Крумово. От 23:40 часа, минути преди Възкресение Христово, митрополит Николай ще възглави Пасхалното богослужение в Катедралния храм Успение Богородично в Пловдив, съобщават от Пловдивска Света Митрополия. Литургията може да бъде проследена на живо и по интернет чрез Пловдивска православна телевизия (ППТВ).

Второ Възкресение ще бъде отслужено от Негово Високопреосвещенство митрополит Николай в митрополитския храм „Света великомъченица Марина“ на 5-ти май от 10:30 часа.

И беше вече около шестия час и тъмнина покриваше цялата земя до деветия час, когато слънцето потъмня; и завесата на храма се раздра през средата. И Иисус извика със силен глас и каза: Отче, в твоите ръце предавам духа Си. И като каза това, издъхна. (…) И ето, един човек на име Йосиф, който беше съветник, човек добър и праведен, (...) Го обви с плащаница и Го положи в гроб, изсечен в скала, където никой още не беше полаган. (Лк. 23:44-53)

Веселин Цанков изпраща своите пожелания за светъл Великден към всички православни християни!


Още по темата: TV7 излъчва великденска литургия на живо от Велико Търново, София и Пловдив

Няма коментари:

Публикуване на коментар